Kávéitalok

Biztosan mindenki került már olyan helyzetbe, hogy egy-egy kávézó árlapján olyan kávéitalokat talált, amelyet nem ismert. Ilyenkor a bátrabbak megkérdezik a baristát vagy a felszolgálót, de vannak olyanok is, akik inkább maradnak a jól bevált kávéjuknál, ahelyett, hogy „kockáztatnának”.

Mi az alábbi, rövid kis összefoglalóval szeretnénk megkönnyíteni a választást. 

Affogato Egy gombóc vanília fagylalt eszpresszóval.
Americano A caffé lungo (hosszú kávé) egy még hosszabb változatáról van szó. Az eszpresszót forró vízzel gyakorlatilag felhígítják.
Baci 2/3 eszpresszó és 1/3 folyékony tejszín.
Bicerin Torinoi specialitás. Alulra forró kakaó kerül, majd ezt követi az eszpresszó, amelyet megszórnak fahéjjal, majd lassan az egészet felöntik tejhabbal.
Café au lait Gőzölt tej és dupla kávé fele-fele arányban.
Café calvados Eszpresszó kávé calvadossal, azaz francia almabor párlattal.
Café con hielo Gyakorlatilag egy jeges kávé. Az egész jégkockákra eszpresszót öntenek.
Cafe con nata Eszpresszó tejszínhabbal.
Caffé coretto „Javított” kávé. Az eszpresszóba alkoholt (leggyakrabban Grappa-t vagy Brandy-t) öntenek.
Caffé lungo Hosszú kávé. Gyakorlatilag a ristretto fordítva. A szokásos mennyiségnél több vízzel.
Caffé macchiato Eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején.
Cappuccino Több elkészítési módja ismert, de az eredeti olasz verziót szerin: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab (néhol kakaópor a tetejére)
Cappuccino chiaro A szokásos cappuccino-nál nagyobb a tej aránya.
Cappuccino scuro A szokásos cappuccino-nál kisebb a tej aránya.
Con panna Eszpresszó tejszínhabbal díszítve.
Cortado 1 dl-es üvegpohárban készítik. Az eszpresszót tejjel öntik fel.
Dirty Chai tee latte Fűszeres, intenzív fekete tea, gőzölt tejjel és eszpresszóval.
Doppio Dupla kávé. Dupla eszpresszó, amely mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.
Espresso Olaszul gyorsat jelent. Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem ideális esetben a kb. 90–92 fokos hőmérsékletű vizet saját elektromos szivattyújával 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart.
Espresso sorbetto Frissítő és kalóriaszegény kávékülönlegesség. 350 ml eszpresszót lefagyasztanak a jégkocka tartóban, majd a kávékockákat összemixelik 12 gramm cukorral és 500 ml zsírszegény tejjel.
Espresso tonic Dupla eszpresszó tonikkal és sok jégkockával.
Flat White 1/3 eszpresszóhoz (van ahol dupla ristretto-hoz) 2/3 rész hígabb tejhabot adnak.
Franziskaner Eszpresszót forró vízzel kétszeresére hígítanak, majd ugyanennyi felgőzölt tejjel és tejszínhabbal szervírozzák. Gyakorlatilag ugyan az, mint a Mélange, csak a tejhab helyett tejszínhabbot tesznek a tetejére.
Frappuccino Az eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel keverik el, amit lehűtenek és jégkockákkal szervíroznak.
Freddoccino Dupla ristretto cukorsziruppal, hideg tejjel és jégkockával shakerben vagy blenderben összedolgozva. A tetejére hideg tejből készült tejhab kerül.
Kapuziner Az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb kávé. Az eszpresszó tetejére kevés tejszínhabot tesznek.
Latte macchiato A pohárba forró tejet öntenek, amelyre ristretto-t vagy eszpresszót öntenek, majd hideg tejhabot tesznek a tetejére. A kávé ráöntése a tejre lassan történik, így ennek köszönhetően szép réteges lesz a latte macchiato.
Mélange Eszpresszót forró vízzel kétszeresére hígítanak, majd ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal szervírozzák. Gyakran a cukrot mézzel helyettesítik, de az eredeti recept nem tartalmaz mézet.
Mocha Körülbelül 30 ml csokoládészirupra kerül az eszpresszó, melyet jól összekevernek, majd ehhez adják hozzá a felgőzölt tejet (néhol kis tejhabot is), és végül a felvert tejszínhabot.
Ristretto Gyakorlatilag egy intenzívebb, aromásabb ízű, és sűrűbb állagú eszpresszó. A szokásos 30–35 ml mennyiségű eszpresszónál rövidebbre (20-25 ml) készített kávé, amit nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomságának növelésével kell elkészíteni.

 

Mivel az egyes kávéitaloknak csak a baristák képzelete szab határt, ezért természetesen elképzelhető, hogy a mi listánk sem teljes, de törekszünk annak tökéletesítésére. Ha olyan elnevezéssel találkozol valahol, amely nem szerepel az alább felsorolt kávéitalok között, akkor kérjük, hogy jelezd ezt nekünk a hello@capitalcafe.hu email címre, és mi igyekezni fogunk mielőbb felvenni a virtuális itallapunkra.

Köszönettel,
a CapitalCafe alapítói