Biztosan mindenki került már olyan helyzetbe, hogy egy-egy kávézó árlapján olyan kávéitalokat talált, amelyet nem ismert. Ilyenkor a bátrabbak megkérdezik a baristát vagy a felszolgálót, de vannak olyanok is, akik inkább maradnak a jól bevált kávéjuknál, ahelyett, hogy „kockáztatnának”.
Mi az alábbi, rövid kis összefoglalóval szeretnénk megkönnyíteni a választást.
Affogato | Egy gombóc vanília fagylalt eszpresszóval. |
Americano | A caffé lungo (hosszú kávé) egy még hosszabb változatáról van szó. Az eszpresszót forró vízzel gyakorlatilag felhígítják. |
Baci | 2/3 eszpresszó és 1/3 folyékony tejszín. |
Bicerin | Torinoi specialitás. Alulra forró kakaó kerül, majd ezt követi az eszpresszó, amelyet megszórnak fahéjjal, majd lassan az egészet felöntik tejhabbal. |
Café au lait | Gőzölt tej és dupla kávé fele-fele arányban. |
Café calvados | Eszpresszó kávé calvadossal, azaz francia almabor párlattal. |
Café con hielo | Gyakorlatilag egy jeges kávé. Az egész jégkockákra eszpresszót öntenek. |
Cafe con nata | Eszpresszó tejszínhabbal. |
Caffé coretto | „Javított” kávé. Az eszpresszóba alkoholt (leggyakrabban Grappa-t vagy Brandy-t) öntenek. |
Caffé lungo | Hosszú kávé. Gyakorlatilag a ristretto fordítva. A szokásos mennyiségnél több vízzel. |
Caffé macchiato | Eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején. |
Cappuccino | Több elkészítési módja ismert, de az eredeti olasz verziót szerin: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab (néhol kakaópor a tetejére) |
Cappuccino chiaro | A szokásos cappuccino-nál nagyobb a tej aránya. |
Cappuccino scuro | A szokásos cappuccino-nál kisebb a tej aránya. |
Con panna | Eszpresszó tejszínhabbal díszítve. |
Cortado | 1 dl-es üvegpohárban készítik. Az eszpresszót tejjel öntik fel. |
Dirty Chai tee latte | Fűszeres, intenzív fekete tea, gőzölt tejjel és eszpresszóval. |
Doppio | Dupla kávé. Dupla eszpresszó, amely mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik. |
Espresso | Olaszul gyorsat jelent. Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem ideális esetben a kb. 90–92 fokos hőmérsékletű vizet saját elektromos szivattyújával 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart. |
Espresso sorbetto | Frissítő és kalóriaszegény kávékülönlegesség. 350 ml eszpresszót lefagyasztanak a jégkocka tartóban, majd a kávékockákat összemixelik 12 gramm cukorral és 500 ml zsírszegény tejjel. |
Espresso tonic | Dupla eszpresszó tonikkal és sok jégkockával. |
Flat White | 1/3 eszpresszóhoz (van ahol dupla ristretto-hoz) 2/3 rész hígabb tejhabot adnak. |
Franziskaner | Eszpresszót forró vízzel kétszeresére hígítanak, majd ugyanennyi felgőzölt tejjel és tejszínhabbal szervírozzák. Gyakorlatilag ugyan az, mint a Mélange, csak a tejhab helyett tejszínhabbot tesznek a tetejére. |
Frappuccino | Az eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel keverik el, amit lehűtenek és jégkockákkal szervíroznak. |
Freddoccino | Dupla ristretto cukorsziruppal, hideg tejjel és jégkockával shakerben vagy blenderben összedolgozva. A tetejére hideg tejből készült tejhab kerül. |
Kapuziner | Az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb kávé. Az eszpresszó tetejére kevés tejszínhabot tesznek. |
Latte macchiato | A pohárba forró tejet öntenek, amelyre ristretto-t vagy eszpresszót öntenek, majd hideg tejhabot tesznek a tetejére. A kávé ráöntése a tejre lassan történik, így ennek köszönhetően szép réteges lesz a latte macchiato. |
Mélange | Eszpresszót forró vízzel kétszeresére hígítanak, majd ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal szervírozzák. Gyakran a cukrot mézzel helyettesítik, de az eredeti recept nem tartalmaz mézet. |
Mocha | Körülbelül 30 ml csokoládészirupra kerül az eszpresszó, melyet jól összekevernek, majd ehhez adják hozzá a felgőzölt tejet (néhol kis tejhabot is), és végül a felvert tejszínhabot. |
Ristretto | Gyakorlatilag egy intenzívebb, aromásabb ízű, és sűrűbb állagú eszpresszó. A szokásos 30–35 ml mennyiségű eszpresszónál rövidebbre (20-25 ml) készített kávé, amit nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomságának növelésével kell elkészíteni. |
Mivel az egyes kávéitaloknak csak a baristák képzelete szab határt, ezért természetesen elképzelhető, hogy a mi listánk sem teljes, de törekszünk annak tökéletesítésére. Ha olyan elnevezéssel találkozol valahol, amely nem szerepel az alább felsorolt kávéitalok között, akkor kérjük, hogy jelezd ezt nekünk a hello@capitalcafe.hu email címre, és mi igyekezni fogunk mielőbb felvenni a virtuális itallapunkra.
Köszönettel,
a CapitalCafe alapítói